Te dikke konijnen kunnen urinebrand.

Het te dikke konijn op de foto hieronder woog 3,95 kg. Dit kwam omdat zij onbeperkt biks mocht eten. Het konijn kwam sterk vermagerd bij een opvang vandaan en de eigenaresse wilde het konijn zo goed mogelijk verzorgen.

Het andere konijn is even groot en weegt 1,9 kg hetgeen een normaal gewicht is voor een konijn van dit formaat.

Een voorbeeld van een te dik konijn, deze had ook oxalaten in de blaas van teveel biks eten. Het woog 3,95 kg. Een normaal konijn van die grootte weegt 2 kg. Het andere konijn weegt 1,9 kg.

Urinebrand bij het konijn is een huidontsteking bij de anus en de liezen.

Waarom krijgt een dik konijn urinebrand?
Als een konijn teveel konijnenvoer eet dan krijgt het teveel calcium binnen. Dit calcium wordt via de nieren met de urine uitgescheiden en slaat neer in combinatie met carbonaat of oxalaten in de blaas. Deze neerslag lijkt op zand en wordt dan ook blaaszand genoemd.

Blaaszand of calciumoxalaten neerslag in de blaas
Het zand in de blaas veroorzaakt een blaasontsteking. Het konijn krijgt een verhoogde drang om te plassen, deze urine plakt aan de huid en geeft een huidontsteking. Deze huidontsteking noemen we urinebrand. Zie foto hiernaast, je ziet dat de huid rood en geirriteerd is en dat de haren sterk verkleurd zijn. Een dergelijke urinebrand ruikt ook heel sterk door de urine die in de haren zit. Let vooral in de zomermaanden op vliegen die maar wat graag eitjes in deze huidontsteking afzetten en op die manier myasis of madenziekte veroorzaken Lees verder over myasis ....

Diagnose van urinebrand
Urinebrand kan door diverse oorzaken ontstaan. Te denken valt aan blaaszand of blaasstenen, een andere oorzaak van een blaasontsteking, een baarmoederontsteking of een baarmoedertumor. Ook kan urinebrand ontstaan door E. Cuniculi. Lees verder over blaasproblemen bij een konijn ....

We kijken de urine na met een urinestick en met de microscoop. Er wordt een rontgenfoto gemaakt om te zien of er stenen of zand in de blaas aanwezig is. Bij dit konijn was er op de foto duidelijk te zien wat de oorzaak was. De blaas is normaal maar net te zien, in dit geval zie je een grote witte blaas. Deze wit verkleuring komt door het calcium in de blaas. Calcium zit ook in de botten en de wervels, deze zijn ook wit op een rontgenfoto.

Blaaszand is duidelijk in de blaas te zien, je ziet een grote wit gekleurde blaas. Dit is de calcium die wit op de rontgenfoto te zien is, calcium zit ook in de botten en wervels die wit zijn op een rontgenfoto Blaaszand is duidelijk in de blaas te zien, je ziet een grote wit gekleurde blaas. Dit is de calcium die wit op de rontgenfoto te zien is, calcium zit ook in de botten en wervels die wit zijn op een rontgenfoto

De behandeling
De behandeling van een blaas die gevuld is met zand bestaat het uitspoelen van de blaas onder sedatie. De blaasontsteking wordt met antibioticum behandeld, wij kiezen dan voor onderhuidse injecties met penicilline.

Het uitspoelen van de blaas onder verdoving. Met een katheter wordt de blaas gespoeld, op de rechterfoto zie je het zand dat uit de blaas gespoeld is.

Sinds 2020 spoelen we de blaas schoon met een cystoscoop. Lees verder over de blaaszand behandeling met een scoop ....

Met een speciale katheter wordt de blaas uitgespoeld. Duidelijk is het zand te zien dat uitgespoeld is.

Het behandelen van de huidontsteking door de haren te scheren en de huid met onstekingsremmende zalf te behandelen.

De haren worden weggeschoren om de huidontsteking goed te kunnen behandelen

Het allerbelangrijkste is het aanpassen van de voeding!
Door de calcium opname te beperken moet de oorzaak van het ontstaan van blaaszand weggenomen worden. Er moet na het uitspoelen van de blaas een minimale hoeveelheid konijnenvoer gegeven worden en onbeperkt hooi en een normale hoeveelheid groenvoer.
Konijnen die te dik zijn moeten afvallen!
Lees hieronder op onze pagina over wat ons advies is om het terugkeren van blaasstenen en blaaszand te voorkomen.

Lees verder op de pagina's hieronder welke blaasproblemen we tegenkomen en hoe we deze blaasproblemen bij een konijn behandelen.

Andere Oorzaken van urinebrand of veel drinken en plassen of urine lekken

  • Blaasontsteking
  • Urine onderzoek bij het konijn
  • Blaaszand
  • Blaaszand spoelen complicaties
  • Blaasstenen operatie en cystoscopisch verwijderen
  • Het terugkeren van blaasstenen en blaaszand voorkomen
  • Nierfalen of nierbekkenontsteking
  • E. cuniculi
  • Urinebrand - huidontsteking aan de onderzijde naast de plasbuis

    ____________________________________________

    NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de mens, hond of de kat.

    Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

    Lees verder over deze cascade volgens EU model ....

    ____________________________________________



  • We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

    Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

    Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

    Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan